455 poze   80022 vizite

Istoricul municipiului Drobeta Turnu-Severin

ISTORIC AL MUNICIPIULUI DROBETA TURNU SEVERIN

Drobeta Turnu Severin este cel mai frumos oras de la Dunarea tarii noastre, gratie asezarii lui pe cea mai etansata terasa dunareana, un amfiteatru arhitectonic armonios, aproape muzical, placut echilibrului. Privit pe harta terestra, locul este marcat dintotdeauna prin asa-numita cotitura a Dunarii, un curriculum strabatator inca de la intrarea sa in defileul montan.
Vadurile Dunarii, care scalda sudul intregului judet Mehedinti, tocmai in acest spatiu s-au "dedat" la o aventura extraordinara cu stancile, cu malurile. Intrand in defileu, Dunarea parca urca asaltand muntele, apoi se adanceste si se arcuieste pana la Portile de Fier, continuandu-si intrandul, nerazgandindu-se, pana ridica pe trepte inalte terasa din dreptul Drobetei Severinene. Apoi, respira rectiliniu, asa cum o primeste campia, fara capricii, leganand un debit de 5.850 mc/secunda, insa mai jos, cu o ultima zvacnire bucla se intoarce privind mirabil spre malul celalalt.
Turnu Severin, la data infiintarii sale din 23 aprilie 1833 botezat Noul Oras Severinul a fost un dar al momentului istoric numit Pacea de la Adrianopol din 1829 prin care s-a edictat libertatea navigatiei pe Dunare si a relatiilor comerciale. De-acum Severinul va deveni port si poarta de legatura intre Europa Centrala si Dunarea de jos, intre Europa si Orientul Apropiat. O incercare de a cladi aici un oras o avusesera si austriecii, dar cum administratia lor asupra Olteniei a durat putin (1718-1739) proiectul a cazut. Turcii au revenit iar un moment prielnic nu s-a mai ivit decat abia dupa un secol.
Ruinele castrului roman Drobeta
Mehedintiul nu avea oras la Dunare, fostele cetati Drobeta si Cetatea Severinului disparusera cu secole in urma, oamenii se retrasesera mai la adapost din calea pradatorilor turci, astfel ca dorinta locuitorilor din Cerneti (capitala de atunci a judetului) era acum una de revendicare, sa se construiasca un oras alaturi de fostele cetati, care avusesera candva o istorie teribila. Locul era marcat prin vestigiile Castrului roman Drobeta, Podului lui Traian si Turnului lui Sever, care s e vad si astazi - semne emblematice pe harta istoriei.
DROBETA (Drubeta in limba getilor, drub=despicatura, dupa cum arata Dunarea in fata Insulei Simian) a fost o re-descoperire a legiunilor romane in deambularile imperiului dupa noi spatii, ca pentru o "globalizare" a lumii de atunci, prin strategii inttrucatva reeditate si astazi, cei ce nu dialogau urmand sa fie cuceriti pe calea razboiului. Dacii au fost cuceriti dupa trei razboaie, ultimele doua castigate cu greu de imparatul Traian in anii 101-106. Si a urmat romanizarea, un program care echivala cu un proces de civilizare occidentala. Samanta latina a rodit precumpanitor, rezultand o etnogeneza daco-romana ce a rezistat nu in veacuri cat peste veacuri, incat urmasii de mai tarziu si-au revendicat chiar numele amintitor de Roma, de romani, iubindu-si cuceritorul, traindu-si...Traianul.
Ruinele Mitropoliei Severinului Drobeta a fost prima cetate din piatra ridicata in Dacia (103-105), un castru roman de aparare, initial pentru a adaposti 500 de soldati care asigurau paza podului. Se vad si azi fundatiile (refacute de Constantin cel Mare) pe o suprafata de 2 hectare, cu cele patru porti laterale, cu locuinte, cazarmi, depozite de arme, strazi si in centrul castrului cladirea pretorului (comandantului) unde a poposit insusi imparatul Traian in iarna anului 105. La vest de castru, pe malul Dunarii se vad ruinele bailor (therme) romane, in ziduri s-au gasit caramizi cu stampila legiunii a V-a Macedonica, semnd de datare a construirii bailor o data cu lucrarile castrului si podului.
PODUL LUI TRAIAN, construit in numai trei ani (103-105) dupa planurile aceluiasi celebru arhitect, Apolodor din Damasc, a fost cea mai indrazneata lucrare inginereasca a antichitatii romane. Opera in premiera de mare complexitate tehnologica (nici astazi nu i se cunosc in intregime formulele tehnice), acest pod a fost ridicxat pe 20 de pile(piloni) din blocuri de piatra, era lung de 1.135 m, lat de 14,55 m si inalt de 18,60 m, la capete cate un portal monument, din care relicve pe verticala se vad si azi pe ambele maluri ale Dunarii. Pentru partea lemnoasa a constructiei s-au folosit stejarii de pe 200 de hectare de padure. Suprastructura podului a fost daramata din ordinul imparatului Adrian pentru a impiedica trecerea Dunarii de catre barbarii nesupusi. Acest colos facut pentru o durata in timp, ca liant intre civilizatii, in alte conditii istorice devenise incomod, o temere pentru oameni, caci nu timpul se teme de eternitate. Piciorul podului lui Traian
Drobeta, dintr-un punct strategic initial, devenise un oras civilizat si de rascruce a drumurilor pe uscat si pe apa, care duceau in tara si peste Dunare. Devenise primul centru urban din Oltenia romana si al treilea din Dacia, dupa Sarmisegetuza si Apullum. In timpul lui Hadrian (117-138) orasul a fost declarat municipium (121), cand populatia atinsese 14.000 de locuitori, iar in timpul lui Septimiu Sever (193-211) a fost ridicat la rangul de colonia (193) ceea ce conferea locuitorilor urbei drepturi egale cu cetatenii Romei. O colonia era un oras prosper, cu temple, basilici, un teatru, un forum, un port, bresle de mestesugari. Drobeta pe la mijlocul sec. III se intinsese pe o suprafata de 60 de hectare si avea o populatie de aproape 40.000 de locuitori. Imparatii romani chiar si in timpul scindarii imperiului au continuat sa refaca si sa intretina cetatile de la Dunare, devastate cateva secole la rand de popoarele migrante. Ultimul imparat care mai adusese acvilele romane la Dunare a fost Justinian (527-565), a adaugat si el un turn Drobetei, cu el incheindu-se istoria antica a cetatii, ramasa apoi prada devastatorilor.
Zona fostei cetati va mai purta interes peste alte veacuri, o data cu formarea regatului ungar si a voievodatelor valahe, care se vor lupta cu Imperiul Otoman ce aparuse pe harta politica a Dunarii si a Balcanilor.In acest context cetatile de pe malurile fluviului din din zona Portilor de Fier si pana la Calafat au inceput sa fie refacute. Andrei al II-lea al Ungariei in apararea regatului sau a organizat Banatul de Severin, primul ban de Severin, Luca, fiind mentionat in 1233. Asadar anul 1233 poate fi luat ca data de nastere a unei noi cetati peste ruinele Drobetei, locul regasindu-se de acum sub numele de Severin (Severinopolis) iar de aici Banatul de Severin, Terra Zeurino, Tara Severinului. Numele de Severin poate ca a fost preluat in amintirea imparatului Septimiu Sever care ridicase Drobeta la rangul de colonia. ln 1247 regatul ungar i-a adus in tara pe Cavalerii Ioaniti dandu-le resedinta aici la Severin, unde vor construi CETATEA MEDIEVALA A SEVERINULUI (Castrul Zeurini mentionat in Diploma Ioanitilor din 1247), puternica fortareata, in incinta careia a fost construita si o biserica gotica, probabil sediul episcopiei catolice de la Severin care a durat pana in 1502. Cavalerii se vor retrage in 1259, cetatea ramanand in bataia tunurilor tuturor: a turcilor, bulgarilor si tatarilor care voiau sa treaca Dunarea spre unguri, a ungurilor care antrenau si pe valahi, acestia in aparare si de unii si de altii. Turnul lui Sever
Cetatea Severinului era cea mai importanta reduta strategica de pe Dunare, cine o cucerea acela isi asigura un cap de pod impotriva celorlalti si posibilitate inaintarii spre noi cuceriri. La sfarsitul sec. XIII regele Stefan al Ungariei a purtat cinci razboaie cu taratul bulgar pentru apararea Cetatii Severinului. Ducii si voievozii romani si-au disputat si ei intaietatea asupra redutabilei cetati cucerind-o sau revendicand-o in rastimpuri. Pentru ea a murit Litovoi iar Basarab I il va umili pe Carol Robert la Posada (1330), de acum Tara Severinului (Oltenia) alipindu-se Munteniei. Mircea cel Batran a infiintat Bania Severinului iar in 1406 incheia un tratat de alianta cu Sigismund al Ungariei chiar la Severin. Dupa moartea lui Mircea, Sigismund va elibera Cetatea Severinului ocupata de turci si va face chiar unele concesii manastirilor Vodita si Tismana, protejandu-le. Regina Elisabeta a incredintat apoi Banatul de Severin lui Iancu de Hunedoara care a intarit toate cetatile de la Dunare. Dupa caderea Constantinopolului (1453) atacurile asupra cetatilor dunarene s-au intetit, Bania se va muta la Strehaia, ulterior la Craiova, populatia Severinului va migra catre Cerneti, sat la 6 km spre nord, ce va deveni capitala districtului Mehedinti. In 1524, dupa ce un atac devastator al turcilor lui Soliman Magnificul, din cetatea Severinului a mai ramas vertical doar un turn, de unde mehedintenii vor numi locul Turnul lui Sever. Timp de aproape 300 de ani trupul cetatii fusese rezidit de tot atatea ori cate batalii s-au dat aici pentru apararea inimii Tarii Romanesti, pentru nepatrunderea ungurilor spre sud si pentru nepatrunderea turcilor spre centrul Europei. Fosta Drobeta renascuse (s-au descoperit mai tarziu chiar si monumente drobetane incastrate in zidurile noii cetati), semn in habitatul noii asezari in aceasta perioada de trei secole fiind functionarea a doua biserici crestine, catolica si ortodoxa, semn de "dialog" in lumile Schismei ce impartise Europa in doua.
Vedere de pe bulevardul Carol I Cu aceasta istorie la temelie si cu ferestrele unui prezent prosper, nou oras Tr. Severin intra in epoca moderna cu fata spre Dunare. Peste cativa ani in acest loc cu efigii istorice devenea pentru a doua oara via regia. Pe aici intrase Traian pentru a aduce Europa peste Dunare, pe aici intra acum (8 mai 1866) printul Carol pentru a indrepta Romania spre Europa. Traian a semnat actul de nastere al poporului roman, Carol a semnat actul de nastere al Romaniei moderne. La Tr. Severin Carol I va mai reveni cu placerea amintirii si cu folosul de obste, sprijinind initiativele severinenilor pentru ridicarea primului nou oras european al Romaniei de atunci.
Era gandit si croit europeneste inca de ctitorii sai: generalul P.Kisselef, domnitorul Al.Ghica, arhitectul Xavier Villacrose,inginerul Moritz von Ott, domnitorul Barbu Stirbei. Era locuit de la inceput de oameni cu vederi progresiste, multi straini: austrieci, nemti(vezi cartierul nemtesc si astazi), italieni, sarbi, evrei, francezi, unguri, greci, armeni, bulgari, pana in 1900 orasul fiind populat 85% de straini, care s-au severinizat si au trasat impreuna liniile definitorii acestei asezari cu personalitate. In 1841 Severinul a devenit capitala de judet iar in 1851 municipiu.
Era un orasel cochet, cu frumoase cladiri, firme, strazi pavate, iluminat, parcuri, fantani. Principal port la Dunare in conditiile libertatii comertului a facilitat patrunderea capitalului austriac si schimbul de valori materiale necesare dezvoltarii economice. Pana in 1900 fusesera construite: soseaua nationala, calea ferata, bulevardele Carol si Elisabeta, Navigatia Fluviala Romaneasca, Atelierele CFR, Santierul Naval (care in 1914 devenise cel mai mare din tara), Hala "Radu Negru", Palatul Municipal, trei biserici, doua spitale, doua scoli germane, una greceasca, scoli si gimnazii romanesti, in 1892 Liceul "Traian" care in secolul nostru va deveni o scoala moderna de prestigiu national. Vedere centru
Castelul de Apa In 1914 a fost inaugurat Castelul de Apa, monument emblematic pentru severineni, opera de stil si de tinuta civilizatoare, care si astazi da identitate orasului prin asezarea sa giratorie in axul principal al asezarii.
In perioada interbelica, municipiul Tr. Severin, desi inca tanar, reusise sa ajunga in primele 18 mari centre urbane ale Romaniei. Oras civilizat cu frumoase achizitii occidentale, Severinul devenise o metropola a culturii prin initiativele Liceului "Traian" si a institutiilor ce functionau in saloanele impozante ale Palatului Culturii: biblioteca, muzeu, teatru, cinematograf, Ansamblul coral "Doina", Societatea "Lumina", Universitatea Libera, acestea continuand in virtutea inertiei si in regimul comunist.
In perioada fostului regim s-a construit mai putin in cartierele centrale, scapand astfel de demolare arhitecturi specifice orasului. Din edificiile mai reusite in aceasta perioada: Hotel "Parc", resedinta SHN Portile de Fier, Palatul Administrativ si blocurile colaterale, Casa Tineretului, magazinul "Decebal", Casa Sindicatelor, fantana cinetica din fata Palatului Cultural. In 1969 Tr. Severin a redevenit capitala de judet iar in 1972 municipiu, adaugandu-i-se la nume si pe cel antic Drobeta.

Comentarii album • 1
adriano 26 august 2010  
Acesta este orasul meu.....un oras simplu!!!!
Raportează
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.