455 poze   33188 vizite

Regulamentul de zbor al ACZA MEHEDINTI

Regulamentul de Zbor

ART.1.-Pentru a participa la concursuri de zbor concurentii si arbitri sunt obligati sa cunoasca si sa aplice urmatoarele notiuni pentru aprecierea calitatii zborului:

-BAREMUL DE ZBOR STANDARD-care este diferentiat pentru porumbeii maturi si pentru tineret si are 2 componente:

-MATURI-

BAREMUL PENTRU DURATA-este de 180 minute.

BAREMUL PENTRU FAZA ZBORULUI DE DISPARITIE-este de 30 minute.

-TINERET-

BAREMUL PENTRU DURATA-este de 90 minute.

BAREMUL PENTRU FAZA ZBORULUI DISPARITIE-este de 15 minute.

Realizarea BAREMULUI este obligatorie pentru stolul care este in concurs atat la MATURI cat si la TINERET.

-STOL MINIM-reprezinta grupul format din numarul minim de porumbei prevazut pentru a fi arbitrat si punctat pentru fiecare grupa in parte si care va incheia concursul regulamentar.

-TIMP DE ASEZARE BAREM-este un termen maxim de timp,in care stolul minim prevazut pentru categoria inscrisa de cuncurent in foaia de arbitraj, trebuie sa se aseze pentru a incheia concursul regulamentar.

-TIMPUL DURATA DE ZBOR-reprezinta timpul de zbor scurs de la lansarea stolului pana la terminarea zborului.

- ASEZARE CONCOMITENTA-se considera atunci cand numarul porumbeilor asezati la terminarea zborului, in timpul de asezare barem, este egal cu numarul porumbeilor lansati, iar la sfarsitul zborului se constata ca sctolul a realizat baremul de zbor standard.

ART.2.-Criterii pentru aprecierea zborului:

-In functie de numarul de porumbei inscrisi in foaia de arbitraj, inainte de lansare, stolul va fi incadrat in urmatoarele categorii:

Grupa 1 3-5 porumbei

Grupa 2 4-7 porumbei

Grupa 3 6-11 porumbei

Grupa 4 11-20 porumbei

Numarul minim de porumbei lansati obligatoriu pentru fiecare grupa este:

3-pentru grupa 1

4-pentru grupa 2

6-pentru grupa 3

11-pentru grupa 4

ART.3.-La etapele de concurs pentru porumbei maturi se admite folosirea porumbeilor tineri in numar nelimitat.

-La etapele de zbor pentru tineret nu se admite folosirea porumbeilor maturi.

ART.4.-Castigator in cadrul unei etape de zbor, este stolul care a realizat cel mai mare punctaj rezultat din foaia de arbitraj si a realizat baremul de zbor standard.

ART.5.-Stolul va fi lansat dintr-un loc in termen de 5 minute de la lansarea stolului.Concurentul are la dispozitie 5 minute pentru a influenta startul.

ART.6.-Arbitrul porneste cronometrul din momentul lansarii stolului.Din acest moment concursul continua indiferent de schimbarile meteorologice.

ART.7.-In cazul in care concurentul din motive personale intrerupe zborul,arbitrul este obligat sa consemneze in foaia de arbitraj evolutia zborului pana in momentul intreruperii si motivul pentru care zborul a fost intrerupt, iar concurentul este obligat sa semneze fisa de zbor.In aceasta situatie in clasament concurentul va figura la pozitia “descalificat”.

Nerespectarea acestor reguli duce la sanctionarea concurentului si arbitrului in functie de vinovatia fiecaruia.

ART.8.-Daca in timpul zborului stolul se divizeaza in mai multe grupe si zboara in zone de inaltimi diferite, se ia in considerare si se arbitreaza grupa formata din numarul minim de porumbei al categoriei inscrise in foaia de arbitraj.

Daca nicio grupa nu contine numarul minim de porumbei al categoriei inscrisa in foaia de arbitraj, atunci se va arbitra grupa de porumbei care sunt la inaltimea cea mai joasa.

ART.9.-Daca la terminarea zborului se constata ca se aseaza si porumbei straini stolului care a fost lansat, arbitrii vor consemna acest lucru in foaia de arbitraj si vor proceda astfel:

a.-daca se constata ca cel putin 2 porumbei asezati in plus(fata de stolul lansat) sunt ai concurentului si au influentat zborul(in sensul prelungirii duratei de zbor), concurentul va fi descalificat.

b.-daca se constata ca porumbeii asezati in plus(fata de stolul lansat), nu sunt ai concurentului si nu au influentat zborul(in sensul prelungirii duratei de zbor), zborul se omologheaza.

ART.10.-Arbitrii vor consemna in foaia de arbitraj toate situatiile care apar in timpul zborului, cu timpii de zbor pe zonele de inaltime, corect si fara stersaturi.

ART.11.-In cadrul timpului duratei de zbor, se vor aprecia 4 zone de inaltime:

a.-ZBOR DE JOASA INALTIME-se considera de la lansarea stolului pana cand porumbeii din stol(individual) se vad de marimea unei vrabii(1o cm), aceasta inaltime fiind limita superioara a inaltimii joase si limita inferioara a inaltimii medii.

b.-ZBOR DE INALTIME MEDIE-se considera cand stolul se ridica in zbor, de la limita superioara a inaltimii joase(vrabie), pana la o inaltime la care fiecare porumbel se vede de dimensiunea unui fluture(un cerc cu diamentrul de 4 cm), aceasta constituind limita maxima a inaltimii medii si limita minima a inaltimii mari de zbor.

c.-ZBOR DE INALTIME MARE-se considera cand stolul se ridica in zbor,de la limita superioara de inaltime medie(fluture), pana la o inaltime cand fiecare porumbel din stol se vede de dimensiunea unui bob de porumb(un cerc cu diametrul de 1 cm),aceasta inaltime constituind limita maxima a inaltimii mari si limita minima a inaltimii puncte sau disparitie.

d.-ZBOR DE INALTIME “PUNCTE SAU DISPARITIE”-se considera cand stolul se ridica in zbor peste limita superioara de inaltime(un cerc cu diametrul de 1 cm),pana cand porumbeii intra in disparitie.(nu se mai vad).

-Zborul la altitudinea “puncte sau disparitie”,se acorda pe cer senin sau daca este plafon de nori de mare altitudine.

-Nu se acorda inaltimea “puncte sau diparitie” daca este ceata sau plafon de nori de joasa altitudine.

ART.12.-Daca la revenirea de la inaltimea de “disparitie sau puncte” stolul reapare la alta inaltime(mai mica),se va consemna in foaia de arbitraj doar 50% din timpul cronometrat la inaltimea de “puncte sau disparitie”,restul timpului de 50% va fi punctat la inaltimea la care a aparut stolul.

-In cazul in care stolul in concurs dispare dinspre lateral si dupa o perioada apare deasupra zonei de zbor la alta inaltime fata de cea la care a disparut din lateral,se va puncta 50% din timp la inaltimea la care stolul a aparut in zona de zbor si 50% la inaltimea la care a aparut.

ART.13.-In cazul in care stolul zboara la inaltimea “puncte sau disparitie” si porumbeii incep sa coboare in grupuri sau individual,inaltimea “puncte su disparitie” se acorda pana cand stolul minim se afla la aceasta inaltime.

ART.14.-Aprecierea zonelor de inaltime se face cu ochiul liber,fara folosirea aparatelor optice.Se pot folosi aparate optice doar pentru recuperarea stolului sau identificarea stolului.

ART.15.-La rasa “ZBURATORUL DE SEVERIN” acordarea punctajului se face astfel:

-Pentru zbor de joasa inaltime- se acorda 1 punct/minut.

-Pentru zbor de inaltime medie- se acorda 2 puncte/minut.

-Pentru zbor de inaltime mare- se acorda 3 puncte/minut.

-Pentru zbor de inaltime “puncte sau disparitie”- se acorda 5 puncte/minut.

ART.16.-BONIFICATII

-Pentru intrarea la inaltimea ”disparitie sau puncte” in 30 minute de la lansare se acorda:

-pentru grupele de zbor 1 si 2 – 50 puncte

-pentru grupele de zbor 3 si 5 -100 puncte

-Pentru zbor omologat la grupele de zbor 3 si 4, se acorda 150 puncte(grupa 3, stol minim 6 porumbei), si 200 puncte(grupa 4, stol minim 11 porumbei).

ART.17.-TERMINAREA CONCURSULUI-DESCALIFICARI

Terminarea concursului contine 2 faze:

1.oprirea cronometrului la terminarea zborului sau la descalificare.

2.terminarea concursului,dupa efectuarea controlului final.

Concursul se termina regulamentar dupa ce porumbeii din stolul care a participat la concurs au intrat in voliera si arbitrul a efectuat controlul final la jumatate+1 a porumbeilor care au facut parte din lotul de zbor.

Arbitrul opreste cronometrul in una din situatiile:

-cand primul porumbel din stolul minim care inca zboara si urmeaza sa incheie concursul se aseaza.Asezarea are loc din initiativa porumbeilor(la natural).In acest caz stolul minim trebuie sa se aseze, in timpul de asezare barem de 90 minute, iar la 120 minute de la oprirea cronometrului porumbeii din grupul initial de zbor trebuie prezentati la controlul final.

-Prin influentare-daca concurentul doreste sa termine zborul, anunta arbitrul care va nota exact ora influentarii, aceasta constituind ora opririi cronometrului si deci a terminarii zborului.Inflentarea se poate face cu porumbei din crescatorie si in cazul in care acestia pleaca la zbor, este obligatoriu ca acestia sa nu se uneasca in zbor cu porumbeii din concurs.

ART.18.-In cadrul etapei de Cupa Drobeta pot participa doar membrii asociatiei.Se poate zbura orice rasa de porumbel,insa arbitrajul se va face dupa regulamentul rasei Zburator de Severin.Punctajul obtinut in urma acestei etape nu v-a influenta clasamentul general al Zburatorului de Severin,fiind o etapa separata de concursul initial.

Descalificari:

Daca din motive personale intervenite, concurentul solicita arbitrului oprirea cronometrului .

Daca stolul la lansare este numeric mai mic decat stolul minim inscris intial in foaia de arbitraj.

Daca timp de 60 minute in perioada concursului stolul ramas in zbor are un numar de porumbei mai mic decat stolul minim.

Daca stolul care incheie concursul se aseaza la o distanta mai mare de 50 m de voliera.

Daca componentii stolului minim nu se aseaza in timpul de asezare barem de 60 minute.

INTOCMIT SI REDACTAT IN IANUARIE 2006 DE COMITETUL DIRECTOR AL ASOCIATIEI COLUMBOFILE DE ZBOR SI AGREMENT MEHEDINTIAlbumul selectat nu contine nici o poza.Comentarii album • 0
Acest album nu are incă nici un comentariu.
Trimite mesaj Înapoi Nu poți trimite un mesaj fără conținut! Nu este permisă folosirea de cod HTML in mesaje. Mesajul nu a fost trimis din motive de securitate. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Va rugam sa ne contactati prin email pe adresa office@sunphoto.ro Mesajul nu a fost trimis din motive de posibil spam. Ati trimis prea multe mesaje in ultimul timp. A apărut o eroare în timpul trimiterii mesajului. Vă rog încercați din nou. Mesajul a fost trimis.